Sendikaya 'çok harcadın' şantajı davalık oldu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TES-İŞ Sendikası'nın üç çalışanıyla bir üyesi, yönetim kurul karar defterini ele geçirip, "Kayıtlardaki harcamalar çok aşırı, bunları basına sızdıracağız" diyerek şantaj yapmaya kalktı. Sendika yönetimi savcılığa başvurunca, şantajcılar yakalandı.

TÜRKİYE Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası'nın (TES-İŞ) harcamaları şantaja konu oldu. Sendikanın yönetim kurulu karar defterini ele geçiren bazı sendika görevlileri, sendika yöneticilerine "aşırı harcamaları gösteren belgeleri basına sızdıracakları" şantajında bulundular. Sendika yöneticileri savcılığa başvurunca şantajcılar yakalandı. Tes-İş Sendikası'ndaki bazı yüksek harcamaları ve ilginç araç alım satımlarını ortaya çıkaran olay, yaklaşık bir yıl önce yaşandı.

KARAR DEFTERİNİ ALDILAR:

Sendikada, garson olarak çalışan Gazi Dursun, hizmetli Ercan Ayan, güvenlik görevlisi Levent Bildik ve sendika üyesi Bülent Bildik, sendikanın Yönetim Kurulu karar defterini ele geçirdiler. Gazi Dursun, belgelerin "yöneticilerin usulsüz harcama yaptıklarını, sendikaya ait sıfır model otomobilleri yakınlarına düşük fiyatla sattıklarını gösterdiğini" söyleyerek, Sendika Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Kumlu'dan 350 bin YTL ve bir otomobil istedi. Dursun'un, bu ödemenin yapılmaması halinde belgeleri basına vereceği tehdidiyle şantaj yaptığı öne sürüldü. Kumlu ve yöneticiler, bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundular. Savcılık, Gazi Dursun hakkında "şantaj" suçlamasıyla 29 Eylül 2005'te dava açarken, diğer zanlılar hakkında takipsizlik kararı verdi.

İŞTE O BELGELER:

Şantaja konu olan belgelerle ilgili başka başvuru olmadığı için işlem yapılmadı. Bu belgelere göre, sendikanın sıfır model otomobillerinden biri, alımından üç ay sonra Genel Başkan Mustafa Kumlu'nun oğlu Bülent Kumlu'ya; aynı model bir başka otomobil, Genel Eğitim Sekreteri Bayram Eren'e; bir diğeri, Genel Başkan Yardımcısı Murat Aytemiz'in eşi Zahide Aytemiz'e, bir diğeri de bir dönem genel başkan yardımcılığı yapan Kamil Özdemir'e yönetim kurulu kararıyla satıldı.

HEM OTOMOBİL, HEM PARA

Bir başka belgeye göre ise sendika yönetimine giremeyen Genel Başkan Yardımcısı Kamil Özdemir'e, "Yönetime girememesi nedeniyle" hizmet teşvik ödeneği verildi. Özdemir'e, üç aylık hizmet bedeli toplamı 117 milyar 143 milyon 177 bin lira ödendi. Aynı tarihte sıfır model otomobillerden biri de yönetim kurulu kararıyla satıldı.

İLGİNÇ FATURALAR:

Sendika kayıtlarında yer alan bazı harcamalar ise şöyle: Ref-tur'un tahsilat makbuzuyla ödenen yurt dışı misafirleri ağırlama bedeli 20 bin YTL, iki adet koç bedeli 600 YTL, konaklama bedeli 9 bin YTL, Dedeman Otel konaklama bedeli 15 bin YTL, yemek bedeli 5 bin 361 YTL, tatlı bedeli 429 YTL, şilt bedeli 2 bin YTL.

Otomobiller kimlere satıldı

TES-İŞ'in 22 Nisan 2003 kararları tutanak defterine göre kim hangi otomobili aldı:

Sendikamız hizmetlerinde kullanılan 06 ZIB 21 plakalı, 2003 model, Wolksvagen Bora'nın, 21 bin YTL bedelle Bülent Kumlu'ya (Genel Başkan Mustafa Kumlu'nun oğlu) satılmasına.

06 ZGR 16 plakalı 2003 model Bora'nın, 21 bin YTL bedelle, Zahide Aytemiz'e (Genel Başkan yardımcısı Murat Aytemiz'in eşi) satılmasına.

06 ZGM 58 plakalı otomobilin, 21 bin YTL bedelle Kamil Özdemir'e (Genel Başkan yardımıcı) satılmasına.

06 TRH 97 plakalı 2000 model Volvo S80'in, 35 bin YTL bedelle, Hayrettin Erdoğan'a (Eski Genel Sekreter) satılmasına.

06 YGG 80 plakalı 2003 model Bora'nın, 21 bin YTL bedelle Fatma Özyılmaz Alpan'a satılmasına.

06 JM 255 plakalı 2000 model Passat'ın, 16 bin YTL, bedelle Ayser Durmuş'a satılmasına.

06 YGG 79 plakalı 2003 model Bora'nın otomobilin 21 bin YTL, bedelle Bayram Eren'e (Genel Eğitim Sekreteri) satılmasına.

06 LOB 34 plakalı 2001 model Bora'nın 18 bin YTL bedelle (İstanbul 3 Nolu Şube Başkanı) Hüseyin Özil'e satılmasına yetki verilmesine.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber